tisdag 18 augusti 2009

Kära mor och far, ni är avslöjade!

Man får inte alls dålig syn av att läsa i mörker. I alla fall inte om man ska tro Jan Ygge, professor i barnögonsjukdomar.

Hittade just allt om barns sida där den och dylika myter avslöjas. Det är inte heller sant att man blir förkyld av att gå utan mössa när det är kallt, eller att coca cola är bra när man har magsjuka, bland annat. Skönt att få det utrett.

7 kommentarer:

Daniel sa...

Tacksamt för jag gick på myterna!

Marilene sa...

I min ungdom var jag med och gjorde ungdomsradio i Lycksele. Ett av mina inslag handlade just om de här myterna som föräldrar envisas att föra vidare genom sina barn.
Just det där med läsning i mörkret var intressant. Som att tappa hörseln av att lyssna på låg volym, eller hur?

Anne sa...

Daniel: Vilken tur att du fick reda på sanningen till slut!

Marilene: Ja, eller hur, har alltid tyckt att det verkat lite ologiskt, men du vet, mamma och pappa vet bäst.

Än idag kommer de och tänder lampor när jag sitter och läser och säger "du vet att det där inte är bra för ögonen" så jag börjar misstänka att skulden egentligen ligger hos mina mor- och farföräldrar och att mina föräldrar är lika lurade som jag.

bedstefarLars sa...

Synen har sin höjdpunkt när man är 10 år sedan går det bara utförs, en person 40 år gammal behöver dubbelt så mycket lux (ljusmängd för att se det samma som en 10-åring. kanske därför föräldrar tycker det är för lite ljus.
Ja mina föräldrar har förmanat och som barn såg jag en film där en rysk man (författare eller vad vet jag)satt och läste litteratur nattetid i köket med månen som ljuskälla med en blank kastrull som reflektor och det var nog en sorts dokumentär där man berättade att hans ögen fick variga men av den ansträngning det var.
Ljus påverkar oss bla krävs det ljus för att vakna!!

bedstefarLars sa...

Coca-cola denna rätt så läskiga produkt blev rekommanderad af den årsak att den faktisk är bakteriefri (bra vid maginfektion) och innehåller socker (näring). man får tag i den överallt tex när man får turist mage i ett land med tveksam varttenkvalité, basalt backpacker råd som blivit "myt".

Marilene sa...

Hej Anne! Det är så tyst på din blogg, ni kanske har lite flyttbestyr!?
Tänkte bara lämna en rad och säga att jag saknar dig på nätet.

Anne sa...

Marilene:
Ja, det är mycket att stå i med flytten. Den kommer så klart att beskrivas i kommande inlägg när jag får tid. Jag återkommer när tid är.