måndag 9 november 2009

Läkarbesök

Äntligen har jag fått vara till läkaren. Resultatet blev att jag ska få en remiss till NUS för en endoskopi eftersom läkaren hittade ett litet sår som han inte kunde diagnostisera. Dessutom tog han sig en titt på ett födelsemärke som jag tycker ser lite konstigt ut. Det är hyfsat nytillkommet, dvs jag upptäckte det för ett par månader sedan. Från början trodde jag det var en blemma eller inflammerad hårsäck eller dylikt, men nu har det växt i storlek och det liknar inget annat födelsemärke jag har. Det är illrött i kanterna, brunt i mitten och upphöjt.

Läkaren tyckte det såg rätt bra ut ändå eftersom det är jämnt i kanterna (fast när jag har undersökt saken via sjukvårdsupplysningen står det att även färgen spelar roll), men sade att visst kan han ta bort det, inga problem. Skicka det till patologen och allt. Men sedan började han prata om att vi kan göra det om ungefär en och en halv månad. Då började det blinka röda lampor i mitt huvud och jag protesterade och bad att få göra det så fort som möjligt. Här har man i alla år matats med information om att sådant ska ske så fort som möjligt, att cancer ska behandlas i ett tidigt stadium unt so weiter. Jag har faktiskt oroat mig rätt mycket över det här, nu vill jag VETA.

Ponera att märket är elakartat, då har jag alltså först väntat tre veckor på den här första undersökningen, sedan ytterligare sex veckor tills jag får ta bort det och sedan X antal veckor innan labsvaren kommer. Är det elakartat ska det antagligen undersökas om det spridit sig. Det skulle lätt kunna gå flera månader från upptäckt till att en eventuell behandling sätts in. Värdefulla månader.

Inte konstigt att undersökningar visar att det är de "jobbiga" cancerpatienterna, de som ställer krav och tjatar, som överlever i störst omfattning.

7 kommentarer:

jyttelisa sa...

Hur blev det då ? Fick du en tid för borttagning innan närmaste framtid.Endoskopi. âr det samma som jag har gjort: slang ned i magen genom halsen????Du kanske har fått et sår på matröret som jag. Det är inget farligt bara man sköter sig. Sen finns det medicin mot sånt också men det går att sköta det med kosten.Det är bra du är uppmärksam på ändringar av födelsemärken.Och du gör alldeles rätt i att vara noggrann och kräva handling NU!!!! Stå på dig. Kram til dig Jytte

Anne sa...

Nej, såret sitter en liten bit in i ändtarmen, det var ju en rektoskopi jag gjorde. På sjukhuset ska de göra en endoskopi av en större del av tarmen, en så kallad koloskopi. Endoskopi är bara ett samlingsnamn för olika undersökningar med endoskop, alltså den där lilla kameran med ljus som de för in.
Vad gäller tid för borttagning av födelsemärket har jag inte fått någon tid ännu, det är inte läkaren som bokar in tiderna utan sekreteraren, så jag får förhoppningsvis en kallelse inom kort.

jyttelisa sa...

Nå ja. Det hed en gastroskopi jeg fik.Håber alt er ok.Hvordan går det med jer ellers. Kan forstå at Ronnies hoste ikke vil slippe rigtigt. Hvad med Emma og dig?

kram Jytte

Anne sa...

Både Ronnies och min hosta hänger i, men vi är feberfria. Emma har fortfarande liiite feber men verkar också vara på bättringsvägen. Hon hade kräkts upp en massa slem idag, vilket är bra, eftersom det kom ut ur kroppen. Hon kan ju inte snyta sig, så det rinner ner, och samma när hon hostar, hon sväljer ju ner det i stället för att spotta.

jyttelisa sa...

Ja det är bra att hon kräks upp det.Hur går det då för henne att äta/ svälja maten?

Anne sa...

Alldeles utmärkt.

Marilene sa...

Fy så läskigt!! Hoppas allt går snabbt, var så besvärlig som du bara kan! Lycka till.