lördag 9 oktober 2010

Sluta truga och börja ta hänsyn i stället!

Som ni vet har jag gått ner i vikt hela det här året. Det har gått lättare än jag trott, men det har ändå inneburit att jag varit tvungen att lägga om min livsstil och försaka en del saker jag verkligen älskar åtminstone sex dagar i veckan. Till de sakerna hör kakor och bullar. Jag kan helt enkelt inte gå ner i vikt om jag äter kakor och bullar mitt i veckan förutom på min gottedag. Jag har provat, och det förstör hela den veckans resultat.

Det här stör mig inte så mycket i allmänhet, men det finns situationer då det blir märkbart. En sådan situation är när det vankas personalmöte. Då ska det nämligen ätas kaka, och inget annat än kaka. Jag är inte sådan att jag propsar på att den som står för fikat ska köpa något speciellt åt mig, utan jag brukar ta med mig en hårdbrödmacka eller en frukt själv. De flesta av mina kollegor är också mycket förstående och någon har till och med frågat om jag önskar något särskilt i stället för fika. Det uppskattar jag.

En annan situation då det blir märkbart att man avstår är vid födelsedagar, bjudningar och dylikt. Då "ska" man äta kakor, bullar, tårta eller alla tre sorterna. Ibland gör jag då ett undantag för den goda sakens skull, men vissa gånger vill jag inte, och då vill jag inte bli kritiserad för det. Att äta fika kan väl aldrig vara ett tvång? Ändå trugas det, och jag får nästan känna mig otrevlig som avstår bullarna. Hade jag inte varit så in i Norden envis av naturen hade jag säkert många gånger tagit en kaka till slut bara för att vara snäll och göra det som förväntas av mig.


Allergiker får specialkost, människor bjuder inte en vegetarian på kött, en nykterist får inte vin i glaset (även om jag vet att dessa kategorier människor också får stå ut med en hel del okunskap, hänsynslöshet och särbehandling från omgivningen; jag blev själv bjuden cocacola som alkoholfritt alternativ när jag ammade på ett bröllop där alla andra drack vin - jag menar, hur svårt är det att köpa in alkoholfritt vin?). Varför ska då inte någon som försöker äta nyttigt få ett alternativ när alla andra bjuds? Ni som trugar, försöker ni även få nykterister att dricka vin? Vegetarianer att äta kött? Ger ni dem ingenting annat i stället?

En arbetskamrat berättade för ett tag sedan om en annan kollega (vi kan kalla henne X) hon haft som också försökte äta nyttigt. X hade pratat mycket om hur hon kände sig stark som klarade av att avstå från fikat. X hade också berättat att hon åt mycket vitkål nu när hon försökte gå ner. Varpå min kollega, den veckan hon skulle stå för fikat till personalmötet, hade köpt ett vitkålshuvud åt X. Min kollega - som annars är en trevlig människa -  tyckte det var omåttligt roligt. Det tyckte inte jag, och jag kunde inte låta bli att säga att jag tyckte det var ganska taskigt gjort.

En person som försöker gå ner i vikt och äta nyttigt gör något som är ganska krävande, särskilt i början, när man ska vänja sig till sitt nya sätt att leva. Det här är så klart individuellt, men för väldigt många är det lätt att falla tillbaka, att börja fuska för ofta. Därför är det rent ut sagt ganska elakt att truga, säga "men du kan väl bara ta en bit" eller med förolämpad ton utbrista "men jag har ju stått och bakat den här kakan själv, vill du inte smaka?" Och oavsett om man har svårt att låta bli eller inte vill ingen som äter nyttigt pekas ut som avvikande och konstig. Varför skulle det vara något att håna? Varför ska en person som försöker gå ner i vikt belönas med ett vitkålshuvud?

Nej, visa lite respekt i stället, godta ett nej och gå kanske till och med så långt att du köper lite god frukt eller dylikt nästa gång du har fikabjudning. Det skulle vara omtanke i sin rätta form.

3 kommentarer:

jyttelisa sa...

jag ser fram emot att vara hos er i en vecka och att äta nyttigt.Jag delar gärna med dig din hemlagade sallad. kanske jag på den vägen kan komma igång även med kosten.
När vi har personalmöten får vi mackor med pålägg av olika sorter och frukt skuren i bitar.Det tycker jag även att man kan servera till ett kalas för oss som gärna vill hålla vikten.Eller också göra en smörgåstårta om det ska vara lite mer festligt. Det går att göra såna kalorifattiga också.jag tycker också att det var oförskämd att ge ett vitkålshuvud.Mycket dåligt skämt!!
Håll i dig Anne och stå på!! Det är helt enkelt fantastisk att du har en sån karaktär.Kram!! Jytte.

Ewa sa...

Vitkålshuvud! Haha. Lite roligt är det faktiskt, men fruktansvärt elakt också. Snacka om att roa sig på någon annans bekostnad.

Stå på dig med fikavägrandet! Om du förklarar att du inte äter sötsaker av hälsoskäl kanske folk förstår.

Anne sa...

Ewa: Men det är ju det jag gör! Och ändå trugar folk.