fredag 20 februari 2009

En dansk och en svensk blir en finne

Josefine har prövat namngeneratorn på svenskanamn.se. Hon klagar över att alla namn den föreslår börjar på J (och har en lätt 80-talstouch om jag får säga min ärliga mening, eller vad sägs om "Jeanette" eller "Jannike"?). Kommentarer till inlägget vittnar om samma sak, att namngeneratorn utgår från första bokstaven i moderns namn.
Jag måste nu bryta den trenden. Jag tryckte på generera pojknamn, förväntade mig Andreas men fick - Finn.

Namnet Finn har jag uppriktigt sagt aldrig övervägt att ge mitt barn. Jag läser att det föga förvånande härstammar från finne, alltså en person från Finland. Tja, makens mormor kommer därifrån. Men det vet ju inte namngeneratorn. Dessutom heter sextioåtta kvinnor Finn i Sverige. Det hade jag aldrig trott.

När jag trycker på flicka kommer namnet Erna upp. Det har jag aldrig hört förut.

Dags att pröva att generera barnnamn utifrån våra mellannamn. Jag heter Elise, maken Lennart. Och nu blir det roligt.

Pojknamnsförslag: Ferdinand. Skulle inte det vara grymt? Döma gossebarnet till ett helt liv av "men varför leker inte duuu med de aaandra små tjuuurarna?".

Flicknamnsförslag: Éowyn. Jaaa! Jaaa! Jag vill, jag vill, jag vill! JagärTolkiengeekochÉowynärminfavoritochjagvillhaenflickasomheterså.
Snällasnällasnälla!!!
Det här ska jag använda som argument om vi får en dotter till. Jag ska säga till min man att Éowyn är ett perfekt namn eftersom det är det som går bäst ihop med både Elise och Lennart. Så det så.

2 kommentarer:

Ewa sa...

It's a sign för bövelen! Jag håller på Éowyn!!

Jag föreslog bebisnamn för min man ur Lord of the Rings häromveckan när vi tittade om trilogin för sjuttielfte gången. Han var mindre entusiastisk över att döpa sin avkomma till Arwen, men jag ska fan inte ge mig!

Anne sa...

Nej, stå på dig!