lördag 5 december 2009

Och så en simpel fråga (eller fyra)

Kan det vara så att personer som talar sig varma om att invandrare ska spridas ut i landet i stället för att klumpas ihop i förstäder till våra storstäder egentligen menar att de ska spridas ut någon annanstans än där de själva bor? Jag menar, i ljuset av Vällinge och allt?

Kan det vara så att dessa personer tycker att det är dåligt med områden som består av en mycket stor majoritet invandrare men bra med områden som består av en mycket stor majoritet svenskar (läs: vita, svensktalande personer)?

Kan det vara så att invandrare som flyttar till Rosengård eller Tensta gör det av samma skäl som svenska personer flyttar till Lidingö? (Eller varför inte till Röbäck, jag påstår inte att jag är annorlunda). Kan det vara så att de gör det för att de känner sig tryggast tillsammans med människor med samma språk och kultur?

Kan det vara så att vi egentligen är så lika?

Jag vet inte.

Edited to add: Oj, jag råkade visst stava Vellinge ortsnamn fel i länken ovan. Det var inte min mening, men till mitt försvar kan jag säga att det är många som stavar Gellivare där jag är född med Ä, fast det enligt kommunens hemsida ska stavas med E. Gellivare är - liksom Vellinge - en liten, oansenlig ort långt borta i en avlägsen landsände. Så en sådan felstavning är väl ändå förlåtlig? ;)

2 kommentarer:

bedstefarlars sa...

Nja Gellivare är (er?) visst ursprungligt, men det heter väl (vel) Gällivare med uttalad djupt A. Undrar om inte det er internationaliseringen som är (er) årsak, ungefär som när Hälsingborg blev till Helsingborg för att utlänninger skulle kunne uttala det, det var den officielle grund då. I Danmark har vi forfarende gränsorten Rødby Færge ! Länge leva de nationale bokstäver !!!
Iövrigt tror jag du har rätt i din formodan när det gäller koncentration av likartade sociala och etniska grupper.

Anonym sa...

Jag har ocskå funderat på det här med segregationen och hur det påverkar mina barn att de växer upp i ett väldigt enhetligt "svenskt" område med mycket fördomar. Fast det blir bättre, det ska sägas.
Och vi har kompisar från över hela världen som barnen träffar.
Jag har en kompis (från Libanon)som bor i Tyresö, men som vill flytta upp till Rinkeby, för där bor alla kompisar och släktingar. Han känner sig utanför här.
Det är tråkigt.
Har en klasskompis som är uppvuxen på Östermalm. Hon bor i Vårby nu med sin familj, för hon vill inte att hennes barn ska växa upp i samma miljö som hon gjorde.
Själv har jag haft förmånen att leva som invandrare under våra år i London. Vi sökte oss ofta till andra svenskar och värnade om vår kultur. Aldrig har midsommar känts så viktigt att fira...Och de flesta som vi umgicks med var andra invandrare.
Om det bevisar något vet jag inte, men det är en bra erfarenhet att ha med sig.