lördag 30 juni 2012

Biomedicinsk analytiker?

Som ni vet har jag planer på att läsa till sjuksköterska inom en överskådlig framtid. Men nu har jag faktiskt blivit osäker, för jag läste om yrket biomedicinsk analytiker. Jag har inte vetat om yrkets existens, men nu seglar det upp som ett intressant alternativ.

Anledningen till att jag vill läsa till sjuksköterska är att jag 1) är väldigt intresserad av medicin, 2) vill ha ett yrke där man har roligare, mer kvalificerade arbetsuppgifter än att ta venprover, 3) får möjlighet att jobba antingen skift eller dagjobb (som uska är det så gott som omöjligt att få ett jobb som är måndag - fredag dagtid), samt sist men inte minst 4) slippa torka bajs (fast att bli ssk är ingen garanti).

Biomedicinska analytiker kan antingen göra undersökningar, t.ex. ultraljud av hjärta/kärl, EKG och sånt, eller jobba på labb med att analysera prover. Man läser anatomi, fysiologi, mikrobiologi, patologi och en massa annat intressant. Där skulle jag få mitt lystmäte vad gäller medicin. Det finns gott om dagjobb och det enda bajs jag skulle stöta på skulle vara faecesprover. Och de mängderna kan jag stå ut med.

Jag kan faktiskt se mig själv trivas med ett sådant jobb, problemet känns snarare som att det blir svårt att välja mellan den kliniska och den laboratorieinriktade utbildningen. Samtidigt har jag absolut inte räknat bort sjuksköterskeyrket, bara stött på ett intressant, likvärdigt alternativ.

Tur att jag har tid på mig att fundera.

3 kommentarer:

Ewa sa...

Syrran pratade om att bli just detta häromdagen. Jag ser en trend! Jag har förresten en moster som jobbar som laboratorieassistent (vad jag förstår är detta samma?) på NUS. Om du är intresserad skulle jag kunna fråga henne om du kan få komma på besök någon dag...?

Anne sa...

Ja, laboratorieassistent är den äldre benämningen, biomedicinsk analytiker har funnits som titel sedan 2006, vad jag förstår.
Jag skulle hemskt gärna göra ett litet studiebesök om det är möjligt! Eller i alla fall få fråga lite kring vad de gör, för- och nackdelar och så.

Ewa sa...

OK. Jag ska prova skicka henne ett mail.