lördag 18 juli 2009

Pajala marknad

Pajala marknad ägde i år rum 3-5:e juli. Vi var självklart där nu när vi var i krokarna. Tyvärr var inte vädergudarna på vår sida och när vi kom till Pajala på lördagen var det endast åtta grader celsius. Fast det var roligt även fast vi frös rumpan av oss.

Dottern fick en heliumballong ("luftballong!" utropade hon lyckligt). Vi köpte kryddor från Oldenburgs (Kubablandningen är grym, dessutom ska vi testa en creolsk grillkrydda som jag tror mycket på), muggar, marknadsgodis, nya fejkcrocs till dotra, en riktig brödnagg samt lite annat smått och gott. Och så äkta suovaskebab så klart.

En äkta suovaskebab ska enbart bestå av pitabröd, isbergssallad, suovas och orientdressing. Dekorationen består av en plastgaffel som sticks ner i mitten av det överfulla pitabrödet. Det har kommit till min kännedom att sörlänningar lägger i morötter och annat krafs och gör en slags suovaswok. Sånt borde vara klassat som patentbrott. Men vad kan man förvänta sig av ummikkos?


Maken och dottern flanerar på Soltorget. Den enorma fallossymbolen är ett gigantiskt solur, därav torgets namn.

Skyltar som pekar ut platser från "Populärmusik från Vittula"


Maken utanför sin första studio på fritidsgården Björnen, samt dottern med sin älskade ballong.

Fredag kväll var jag och maken ute och svirade, det började med en härlig vedbastu hemma hos god väns mamma, för att sedan fortsätta till annan gammal vän och sedan vidare till Bykrogen. Vi träffade många gamla bekantingar och gick säkert om många fler.
Eftersom jag jobbat ett halvår som lärare på Pajala högstadium var det ett antal gamla elever som kom fram. De var överlag väldigt snälla, en tyckte jag var den bästa franskaläraren vederbörande någonsin hade haft och en annan sade att jag inte ser ut att vara en dag över tjugofem. Det var snällt sagt, tycker jag.


Maken och gode vännen Peter på väg in mot byn.

3 kommentarer:

Ewa sa...

8 grader?! Brrr... Jag som klagade på San Fran. Där var det ju i alla fall 17 grader. Du hade väl med dig långkalsongerna??

Anne sa...

Nej, inga långkalsonger, så långt tänkte inte jag heller. Tyvärr.

Emma sa...

Vi var också på marknaden, synd att vi inte sågs.. Maken spanade och spanade efter ett par långkalsonger att köpa och hittade till slut ett underställ som han gladeligen inhandlade. De som såld Slush där måste ha ångrat sitt val av vara.