lördag 27 februari 2010

Dopkommentatorn

Idag var jag och dottern på dop. Det var en väns lille pojke som skulle döpas. Dottern har aldrig varit i en kyrka förut, än mindre på en dylik tillställning. Hon kunde inte för fem öre förstå varför bara damen i vit kåpa fick prata, självklart ville hon kommentera allt hon såg. Till en början försökte jag vara pedagogisk och förklara att när prästen pratar så är det hennes tur att prata, då ska man lyssna på vad hon säger. Vill man själv säga något kan man viska. "Kan du viska?" frågade jag dottern med viskande röst. "JA!" sade dottern högt och ljudligt. Ni förstår varhän det barkar?

Jag kände hur jag varefter den sakrala ritualen fortskred förvandlades till min mamma, eller snarare min farmor eller någon annan i den generationen, där jag satt och väste "Schhhh! Nu ska vi vara tysta!".

Vi fick våra psalmböcker, och dottern började ivrigt bläddra i sin. Jag förklarade att det var en bok med sånger i. Dottern slår upp en sida och börjar ivrigt dra "bä, bä, vita lamm" för hela församlingen.

När det var dags för den lille gossen att få vigvatten i pannan förklarade jag för dottern att nu skulle han få bada lite på huvudet. Det skulle jag inte ha gjort. "NN ska bada huvudet!" utbröt dottern högt och ljudligt flera gånger så till och med de som satt bakom oss fnissade.

Så, Emma och Ville, jag är ledsen att min kära dotter förstörde ljudspåret ifall ni filmade dopet...

3 kommentarer:

Ewa sa...

Haha! Kanske blir en rolig film om inte annat.

Emma sa...

Hehe! Vi har inte hunnit kolla, men det var faktiskt lite roligt då i alla fall så du behöver inte oroa dig för att vi skulle vara arga eller nåt. Barn är barn och vi vill absolut inget annat. Med tanke på ljudnivån på de tolv, nä två barnen, på festen sen så var det ju lugnt i kyrkan. :)

Fredde sa...

Är de inte söta de små liven? Tänk att leva i deras ännu oförstörda uppfattningsvärld där man inte vet såna konstiga påhitt som att man håller käft när någon okänd människa på ett podium (må det vara präst, rektor eller annan dåre som pratar om sånt man ändå inte bryr sig om) envisas med att stå och prata strunt. Det är väl bara rimligt i en öppen debatt att man får kommentera och delge andra sina åsikter? Rent barn-logiskt alltså. När man inte ännu lärt sig alla konstiga och ologiska regler som samhället bygger på. Men inte då, så får man inte göra. Annat än i brittiska parlamentet dvs. ;-)

Apropå din kommentar så kan jag bara ge en liten hint med spoilervarning. Mitt nästa mål inom att hata mina medtrafikanter är just bilister som fått körkortet i julklapp eller från flingpaketet. ;-)