lördag 10 juli 2010

Politiskt inkorrekt är det nya svarta

Jag är oftast vad som brukar kallas politiskt korrekt. Jag säger inte ord som blatte, neger eller svartskalle (utom vid ett tillfälle då the N-word råkade slinka över mina läppar och det var inte ens negativt menat men det blev jättedumt - ja, skratta du Mattias, jag skäms fortfarande). Jag tror att de problem som finns kring invandrartäta förorter beror på systemet snarare än invandrarna själva. 

Jag tycker det är fel att köpa sex (fy skäms, Sven-Otto Littorin), jag tror inte att den lyckliga horan existerar och jag tror inte strippor är så värst stolta över sitt yrke heller. Jag tror att våldtäkt är ett uttryck för makt precis som kvinnomisshandel, jag tror inte det har det minsta att göra med sexuell lust.

Vidare gör jag vad jag kan för miljön, jag tycker det är fullständigt onödigt att köpa äkta päls och jag släcker lamporna under earth hour.

Jag tycker det är bra att homo- bi- och transsexuella har samma rättigheter som heterosexuella. Klart som korvspad att de ska få gifta sig och adoptera barn, det är min åsikt.

Jag gör mitt bästa för att se utanför mina västerländska och lutherskkristna kulturglasögon och se att det finns andra kulturer som tycker vi beter oss märkligt. Vi är inte per definition bättre än dem lika lite som de är bättre än oss. Jag tycker det är fruktansvärt att människor i Afrika dör i parti och minut av en sjukdom som man kan leva med i decennier i väst.

Men - och nu kommer vi till pudelns kärna - när jag luftar dessa åsikter till någon som tycker annorlunda så säger de flesta "felet med dig är att du är så jävla politiskt korrekt". Som om det skulle vara ett generalfel hos mig, som om det vore ett skällsord, något fult.

Jag vet vad politiskt korrekt är. Det är att tycka det man "ska tycka" för att vara en människa med "rätt" åsikter. Men jag råkar tycka så här. Jag är humanist med stor empati, jag kan inte tycka annorlunda. Jag tycker att det är fel att ha fördomar, jag tycker att det är fel att en människa ska ha ett större värde än en annan bara för att de har olika hudfärg/religion/kön/sexualitet. Jag tycker verkligen det, det är ingenting som jag klistrar på mig för att verka vara på ett visst sätt.

Och varför ska det vara något negativt att vara politiskt korrekt om man verkligen står för sina åsikter? Är det så hemskt att någon är tolerant, empatisk, försöker få till en bättre värld för de som har det svårt? Varför, varför har det blivit ett skällsord att vara politiskt korrekt med tanke på vad det står för?

Jag skulle vilja vända på begreppen. För idag verkar det inte som att det är politiskt korrekt man ska vara för att gå hem i stugorna, det är politiskt inkorrekt. Vill du få med dig folk och bli accepterad för dina åsikter så finns det några säkra kort:

- säg att du tycker att alla invandrare som begår brott (oavsett art på brottet) borde utvisas, oavsett om de är svenska medborgare och har bott här i över trettio år. Lägg gärna till att du tycker att det här med hemspråk är dumheter som inte borde få förekomma i skolan, i Sverige talar vi svenska!

- säg att du tror att allt det här med miljön är en konspiration av FN:s klimatpanel och Al Gore. Säg att du tror att det finns massor av olja kvar men att USA och arabländerna håller det hemligt för att kunna driva upp priserna.

- säg att du tror att det säkert finns massor av horor som har det hemskt och tar heroin för att klara av det, men att du minsann träffat och pratat med en i Thailand som sade att hon valt det själv för att hennes son skulle kunna gå på universitetet. Säg också att du inte riktigt tror på det här med att fjortonåriga brudar från baltstaterna kan bli hitlurade av traffickingligor. Inte skulle väl deras föräldrar gå med på det? Och så desperata kan de väl inte vara där? Soviet finns ju inte längre?

- säg att du tycker att homosexuella gärna får vara tillsammans och gifta sig, men de kan ju låta bli att hålla handen och kyssas på stan, de måste ju tänka på att alla inte tycker att det är så kul! Och du tycker inte heller riktigt att det här med att de ska få adoptera är så himla bra, det är ju inte naturligt (utan en tanke på att inte heller adoptioner av heterosexuella par eller provrörsbefruktningar har det minsta med naturens gång att göra).

Det här är bara ett par exempel på vad du kan säga om du vill vara politiskt korrekt inkorrekt i Sverige idag. Du lär mötas av instämmande hummanden redan efter det första påståendet. Skulle någon motsätta sig kan du alltid beskylla dem för att de är politiskt korrekta. Det är nämligen hur ute som helst. Politisk inkorrekthet är det nya svarta.

2 kommentarer:

Ewa sa...

I Kanada, landet PC, hör man väldigt sällan någon som uttrycker något som inte är politiskt korrekt. Jag tror inte de vet hur man gör.

Det enda som stör mig här är att könsrollerna fortfarande är ganska starkt befästa, vilket ibland leder till politiskt inkorrekta ageranden/påståenden. (Att man skrattar lite åt ensamma pappor med barnvagn eller använder uttryck som "he cried like a little girl" t.ex.)

Marilene sa...

Heja Anne! Jag är också en av de anklagade humanisterna. Tog muslimer i försvar på en vinkväll här i veckan och fick nästan huvudet avbitet!
(och då sa jag bara att det finns minsann svin i alla kulturer och länder. Svenska också)