tisdag 22 februari 2011

Overachiever in action

Anonym kvinna bläddrar frenetiskt i alla sina skolböcker. Hon läser, suckar, bläddrar ännu vildare. Till slut reser hon sig och går till bokhyllan för att återkomma med "Anatomy and physiology - the unity of form and function", ett nätt litet verk på 1136 sidor exklusive register. Den anonyma kvinnans make ser frågande på. Kvinnan känner sig tvungen att förklara.

"Jag måste kolla hur njurarna reglerar blodtrycket. Det står i alla mina böcker att njurarna spelar en viktig roll för blodtrycksregleringen, men det står ingenting om exakt hur det går till. Så nu måste jag kolla. Hur fan ska jag kunna briljera om jag inte vet?!"

4 kommentarer:

Linda sa...

Det har nånting med att reglera vätska att göra, va? Jag har ju både läst och tentat det där men hur mycket kommer man egentligen ihåg sedan? Vad gäller blodtryck har det mest fastnat att man har baroreceptorer i a. carotis.. kan det bero på att jag nån gång såg det på Grey's..? ;-)

Linda sa...

eller nån form av receptorer iaf.. kommer nog ihåg namnet fel där :-/

Anne sa...

Ja, det har med vätskeregleringen att göra. Njurarna släpper ifrån sig mindre urin = mer vätska går tillbaka i blodet = högre blodtryck. Och vice versa. Men det finns visst ett par-tre hormoner som regleras av njurarna som också påverkar blodtrycket, så det är ganska komplicerat när man börjar läsa om det.

Marilene sa...

Bra att kunna när du kommer in på sskutb. Där tragglas det. Om och om igen :-)