måndag 12 januari 2009

Kärlek vid första klicket

Jag är kär i ett dataprogram. Alldeles hänförd, för att vara lite mer exakt. Alldeles galen i. In löööv.
Programmet heter Spotify och är bland det bästa som någonsin hänt mig musikaliskt. I går fick vi vår invit efter att endast stått på väntelistan i ungefär en vecka, och sedan dess har jag och maken slagits om att få leta reda på alla våra favoritlåtar.

Just nu sitter jag och lägger upp låtlistor, och är imponerad över att så mycket faktiskt finns med tanke på att programmet startade i beta-version så sent som oktober. Jag har hittat allt från "pessimistkonsulten" med Euskefeurat till nittiotalsklassiskern "Blue (Da ba dee)" med Eiffel 65. Det enda jag sökt som inte fanns var Beatles och Led Zeppelin, men de flesta stora band verkar ha hela diskografin på plats. Bland annat fanns till min lycka varenda liten bortglömd b-sida med U2.

Jag är övertygad om att detta är det första som kan minska nedladdningen, och jag förundras över att skivbolagen inte kommit på det här tidigare.
Jag tycker faktiskt spotify är bättre än att ladda ner. Man slipper dåliga versioner och långa nedladdningstider. Vill man lyssna på en skiva söker man bara och börjar lyssna med det samma. Det är som att ha all världens grammofonarkiv i sin dator.
Dessutom är det otroligt användarvänligt och snyggt.

Enda nackdelen är så klart att man streamar och följdaktligen inte kan bränna ner musiken på skiva eller lägga över den på sin mp3-spelare, men personligen tycker jag inte att det gör så mycket.

Det bästa av allt är dock att det är fullständigt lagligt.

Vill du veta mer om Spotify kan du läsa här.

2 kommentarer:

Jennie sa...

Jag är lite lagt så att det som alla tjatar om och som är så inne... det nobbar jag ;) "JAG ska minsann inte...." o s v. Så även Spotify. Men grejen är att så var det med t ex blogg-grejen också. "Jag fattar inte grejen, alla tjatar om bloggar men jag har inget intresse av det". Och nu har jag.... 3 stycken :-D

Anne sa...

Ja, jag vet, jag kan själv fungera så ibland. Men jag tror att vi då och då är för tjuriga för vårt eget bästa. Det är klart att saker och ting blir överhypade. Facebook är ett typexempel enligt min mening. Det enda som är bra med facebook är att alla verkar ha valt att skaffa sig en användare där. Själva communityn suger ju!
Men hur som helst, ibland pratar folk för att det är bra på riktigt. Så tro mig, jag är inte en sån som förespråkar något för att alla andra gör det utan jag gör det för att jag gillar det på riktigt.
Därmed inte sagt att du kommer att gilla det, men ge det ett försök, det är mitt tips.