tisdag 30 september 2008

Min lilla pratkvarn

Den senaste månaden har dotterns tal ökat helt enormt. Det kommer nya ord hela tiden.
Det började lite smått med dack och vassego (tack och varsågod), adoo (hejdå), tutte, allå (hallå), kissa, bajsa, böja (blöja) och mamma och pappa så klart.
Nu har ordförrådet utökats med ett par färger (gul och gön), hon kan säga sitt namn, hon kan ropa på pappa (ooonniii). Hon kan säga äska däj (älskar dig). När man fiser skrattar hon och säger putta, när man nyser säger hon posit.

Som ni ser har hon i likhet med många andra barn svårt att säga R. Hon lägger inte in något annat ljud i stället, hon utelämnar helt enkelt bara den jobbiga bokstaven. Följdaktligen blir päron pääon och bil bumbum (efter brumbrumbilen så klart).
Hon kan säga cykel, boll, atten (vatten), äska (väska), boll, äpple, banan, säna (stjärna), måne, sol, bomma (blomma), gan (gran) och mån (moln). Hon vet vad en katt, und (hund), anka och äst (häst) är och hur de låter.
När hon ska lägga sig låter det gogatt å gogott! Det betyder så klart god natt och sov gott.

1 kommentar:

jyttelisa sa...

Kära lilla Emma.

Din Bedstefar och jag blir så rört när vi läser om alla ord du kan säga.Nu måste det snart vara dax att prata på telefonen. Eller kanske på Skype!! Vi vill så gärna höra dig live.I alla fall är det fantastisk så mycket som hänt med ditt ordförråd så vi kan inte följa med.Tur att din mamma skriver på bloggen.Nu ska vi gå och lägga oss så hälsa till mamma och pappa. Mamma har ju blivit en rigtig friskis när hon tränar så tidigt på dan.Bra jobbat säger vi.
gogatt och gogott vilket ju hos dig Emma betyder godnatt och sov gott.

Kramar från bedstemor och bedstefar.