lördag 6 december 2008

Veckans topp fem: julrelaterat

Denna vecka är veckans topp fem väldigt tolkningsvänlig och individanpassad. Jag fick klagomål på att jag tvingade er att minnas enbart positiva barndomsminnen för ett tag sedan, så den här gången får ni göra lite som ni vill.
Eftersom det snart är jul är uppdraget följdaktligen att skapa en julrelaterad topp fem, men här kommer twisten; ni bestämmer vad ni vill lista. Enda förhållningsordern är att listan ska vara julrelaterad och lista det bästa eller sämsta med någonting. Det kan helt enkelt vara det bästa eller sämsta med julen, eller den bästa julmaten, de sämsta julklapparna ni fått... ja, ni kanske förstår upplägget.
Lämna gärna en kommentar nedan med en länk till ert inlägg så vi andra kan läsa.

Eftersom jag själv är en sån juloman listar jag så klart det bästa med julen.

5. Att det är så mycket ljus överallt. Ljusstakar, stjärnor, adventsljusstakar. Det enda jag inte gillar är lysande trädgårdstomtar och hus som är klädda i ljusslingor. Annars tycker jag det är underbart med alla ljuskällor efter oktober- och novembermörkret.

4. Julfilmer. Jag frossar gärna i film med jultema. Både gamla och nya klassiker som Polarexpressen, Grinchen och Det hände i New York och satirfilmer och komedier som Tomten är far till alla barnen och Bad Santa. Love actually ser jag minst två-tre gånger i december.
En bonus är julavsnitten av tv-serier.
Dessutom finns det filmer som Sagan om ringen som jag gärna ser i jultider.

3. Julgranen. Den förtjänar en helt egen punkt, så mycket älskar jag den. Vår gran är en salig blandning av pynt som jag haft med mig hemifrån, hjärtan min farfar klippt till med varsamma händer, fina saker jag valt ut med omsorg genom åren och snart tillkommer nog dotterns alster i form av smällkarameller och diverse tomtar.

2. Maten. Jag är inte uppvuxen med det svenska julbordet men har kommit att älska det och kan nu mera inte tänka mig en jul utan skinka, köttbullar, sill och lax. Allt är gott, allt är mina favoriter.

1. Den förväntansfulla stämningen. Jag är som ett barn på julafton. Jag vaknar med känslan av att det är en alldeles speciell dag. Jag väntar ivrigt på Kalle Anka (nej, jag är inte leds på Kalle). Jag skakar och klämmer på julklapparna. Nu har jag dessutom ett barn och får vara förväntansfull å hennes vägnar också. Underbart.

4 kommentarer:

Josefine sa...

Här är mina svar:
http://tureson.blogg.se/2008/december/det-basta-med-julen.html

Fredag låter som en bra idé! Vi får höras i veckan!

Ewa sa...

Här är lite mer gnäll från mig! Och min topp fem såklart!

Marilene sa...

Ser att du också är julgransfantast! Härligt!
Här är min lista: http://fuskmamma.blogspot.com/2008/12/veckans-topp-5-julrelaterat.html

Marilene sa...

Vi tycker det blir så trist att äta julskinka i flera veckor, så vi hackar den och blandar i lite bacon eller annat fläsk och så gör vi annandagspalt ihop med goda vänner. Mycket trevlig tradition!