måndag 1 december 2008

Ska man kunna överklaga ett betyg?

Jag tillhör dem som både fått och gett betyg. Både bra och dåliga. Och jag tror säkert att det kan ligga något i vad Filippa Mannerheim säger, att de elever som ordar mest om att de fått orättvisa betyg oftast är de som inte inser sina kunskapsbrister.
Men å andra sidan tror jag att det också finns elever som får felaktiga betyg, och för deras skull skulle den här lagen vara bra. Att även ha en mer omfattande utbildning i betygssättning på lärarutbildningen skulle inte heller skada.

Dessutom skulle det behövas fortbildning för alla lärare när man inför ett nytt betygssystem. Vi var andra kullen att få bokstavsbetyg på gymnasiet. För oss var VG ett bra betyg, MVG var nästan omöjligt att få. I dag är det bara de allra sämsta som får godkänt, ett VG är inte heller mycket värt.
Några av våra lärare hade missuppfattat betygssättningen av kurser och betygssatte enligt den gamla modellen där man får lägre betyg i början av gymnasiet och högre mot slutet.
Andra visste inte hur de skulle mäta oss mot betygskriterierna. Det existerade inte ens betygskriterier för MVG-nivå.

Nej, jag tror det bästa skulle vara att skrota dagens betygssystem, ersätta det med ett liknande, dvs. ett kunskapsrelaterat, men med flera steg och tydligare kriterier.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har blivit snuvad på ett mvg med motiveringen att hon inte gillade min attityd. Hade fått mvg på allt vi gjort samt var en av de få som var aktiva muntligt. Kunde dock inte göra något åt hennes betyg utan fick snällt acceptera det. Ett annat ämne förväxlade läraren mig med en annan, vilket resulterade i ett g istället för mvg. Inte heller i detta fallet fanns det någon möjlighet att ändra betyget. Kunde tydligen "stämma" skolan eller något men betygen kunde inte ändras...tycker helt klart att möjligheten ska finnas.

nelson sa...

Hej tittare, jag är Nelson, min mamma presenterade mig för Great Baba Ogbogo High Temple, när hon upptäckte att jag inte kunde få min fru gravid, dessa tog så mycket problem i mitt äktenskap och ledde till en skilsmässa. sa hon, han är mycket andlig och kan få min fru att återvända till mig i glädje och vi kan få barn tillsammans. Till att börja med tvivlade jag inte förrän jag kontaktade honom och sedan kastade mäktiga trollformler på mig och fick min fru att återvända. Och nu är vi också nöjda med vackra barn, redan från den dag den stora BaBa Ogbogo arbetade för mig och löst mina problem, jag gjorde ett starkt löfte att så länge jag lever, kommer jag alltid att vittna om godheten i hans stora verk, och till de där ute som står inför förhållanden och äktenskapssvårigheter bör snabbt kontakta honom och bli en lycklig vittnesbörd som jag. Jag släpper hans kontakt här, e-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com eller hans WhatsApp-nummer. +447440557868 ...

Han fick min ex fru att återvända till mig i glädje

Han botade mig från en impotent man till en riktig man.