fredag 26 juni 2009

Ologiskt

Ägaren av den eminenta restaurangen Garaget i Umeå, Michael Hansen, ska stänga sin restaurang. Under lång tid har hans verksamhet utsatts för skadegörelse och en morgon hittar han en molotov coctail utanför ytterdörren.

Jag förstår honom. Jag tycker det är tråkigt att han måste ge upp, men om hoten riktas mot ens familj, då har man inget val.

En del av skadegörelsen har tydligen Djurens befrielsefront tagit på sig. Det finns visst ännu övervintrade militanta veganer kvar här i stan, om det är de som även lämnat molotoven vid Hansens dörr så skulle jag våga påstå att det är de galnaste djurvännerna hittills. Att hota att kasta brandbomber i sovrummet hos en barnfamilj samtidigt som man värnar om djur verkar i mina ögon bara korkat.

Och ologiska, dessutom. Hoten och vandaliseringen började efter att Hansen förra året grillade en hel oxe. Detta tyckte tydligen djurvännerna var värre än att först dela upp den i mindre bitar och sedan tillaga den. För sånt sysslar ju i princip varenda affär och restaurang i den här stan med. Vad är det som gör det ondare att helsteka ett djur än att steka oxfilé? Det känns liksom överflödigt att påpeka att djuret redan var dött, och knappast blev sur över att inte få bli sönderskuren först.

Att restaurangen som stänger är en restaurang som valde att gynna de lokala bönderna genom att köpa närproducerat kött är dessutom väldigt synd. Det behövs mer sånt.

Inga kommentarer: