Sedan namnet Jorunn kom på tal som potentiellt namn på en kommande dotter har jag googlat lite. Jorunn är ett mycket ovanligt namn i Sverige, endast 349 flickor/kvinnor heter så. Min redan existerande dotter bär det betydligt vanligare namnet Emma, det har varit bland de tio vanligaste namnen i ungefär tjugo år och det finns massor av Emmor.
När vi bestämde oss för namnet Emma var det inte för att det är vanligt, för vi har aldrig tänkt i banorna vanligt/ovanligt när det kommer till namn. Men jag funderade ändå på om Emma skulle få heta Emma B under hela sin skoltid för att kunna skiljas från sin/sina namnar i klassen.
Men bland dagmammebarnen på Ersboda (runt trettio stycken) fanns ingen annan Emma. I hennes nuvarande dagisgrupp finns inte heller någon. Ingen jag känner eller är bekant med eller hört talas om har namngett sin dotter Emma. Jag kollade upp lite siffror på statistiska centralbyrån. År 2007 (då vår Emma är född) föddes 107.421 barn. Av dessa är väl antagligen ca hälften flickor. Det vill säga knappt 54.000 stycken. Av dessa fick 835 stycken namnet Emma. Det motsvarar 0,015%.
Nog för att jag nästan kan garantera att en Jorunn skulle bli ensam om sitt namn på hela skolan, men Emma verkar inte riskera att möta allt för många andra Emmor heller. Kanske är det så att det är så "inne" idag att ge sitt barn ett ovanligt namn att inte ens de vanliga namnen är så vanliga längre?
2 kommentarer:
Jag har inte heller stött på så hemskt många Emmor på min väg. Det är ju rätt lustigt egentligen. För som du säger har Emma varit med på top tio listan över populära namn hur länge som helst typ.
Emma har nog blivit för vanligt. Inte så vanligt att alla heter det (som Anna och Maria t.ex.) men om det som du säger legat i topp i så många år är det ju inte konstigt att folk uppfattar det som väldigt vanligt trots att man egentligen inte mött så många Emmor i sina dagar. För det har inte jag heller när jag tänker efter...
Nu tror jag nästan att jag slog knut på mig själv. ;)
Skicka en kommentar