fredag 22 januari 2010

Nä nu jävlar!

EU bestämmer om mångt och mycket och jag tror vi har vant oss vid det, sakta men säkert. Trots att jag ibland irriterar mig (som när de nya EU-reglerna som reglerar arbetstid ställde till det rejält för schemaläggarna inom vården utan att något egentligen blivit bättre) höjer jag knappt på ögonbrynet längre när nyheterna talar om nya lagar stiftade av EU.

Bryssel känns avlägset och jag tror att jag något naivt känner att det som ligger så långt bort inte kan påverka mig och mitt liv, inte på riktigt, så att det märks. Självklart vet jag att EU påverkar mitt liv varje dag, men jag ser det inte och det som inte syns det finns inte. Skygglappar på.

Men nu, nu har jag anledning att elda
upp mig rejält. Aftonbladet rapporterar idag att EU eventuellt kommer att förbjuda surströmming. Sverige har dispens som det är, men den går ut 2012 och då är det upp till EU om den ska förlängas.

Över min döda kropp att EU ska få ta min älskade stinkefisk! Jag är beredd att kämpa för det här. Jag är beredd att tåga och sjunga, skriva på protestlistor, ställa mig på Rådhustorget och demonstrationsäta surströmming om så behövs. Här måste vi norrlänningar gå ihop, solidariskt, mot övermakten. För tro inte en sekund att de där kräftkäkande stockholmarna kommer att hjälpa oss.

PS. Läste kommentarerna till artikeln och där var det något ljushuvud som hade en strålande idé: flytta tillverkningen till Norge! Norrmännen kommer att tjäna storkovan och jag anar att det inte finns speciellt hårda tullar längs Norgegränsen. Skulle vara kul om de få tulltjänstemän som (eventuellt) finns skulle börja dressera "surströmmingshundar".

4 kommentarer:

Ewa sa...

Jag tror inte en sekund på att de kommer att lyckas förbjuda surströmming. Kanske är det självbevarelsedrift som förnekar den möjligheten. Kanske är det vetskapen om att det kommer att ta hus i helvete om de försöker. Mest roligt är det kanske en kombination av båda.

bedstefarLars sa...

Måtte detta inte ske, bevara surströmmingen som regional specialité, annars skall jag gå till kamp mot sura franska ostar och tysk sauerkraut, kanske tillochmed mot vinframställning som ju också är en jäsningskonservering som nog är mer hälsovådlig än den konserverade strömming. Eller klassificer den som hälsoprodukt. Och nej inte kommer det nån hjälp från 08'orna, dom fattar ju inte.

Anonym sa...

Men så konstigt! Har du funnit någon motivering till detta förbud någonstans?! Skulle vara intressant att ta del av isf!

Anne sa...

Chi: Enligt artikeln som jag länkar till i inlägget anges att det beror på att surströmming innehåller dioxiner.
Enligt wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Dioxiner så finns dessa i fet havsfisk (t.ex. strömming) men kroppen kan hantera små mängder även om större mängder är giftiga. Eftersom de flesta inte direkt äter surströmming en gång i veckan så borde detta inte vara ett problem, tycker jag.