måndag 25 januari 2010

Osmakligt

Idag publiceras en debattartikel i Aftonbladet skriven av Helena Rivière och Gunnar Axén, ledamot respektive ordförande i socialförsäkringsutskottet. I denna artikel kritiseras Alexandra Johansson som tidigare i samma tidning beskrivit sin tillvaro som sjukskriven och senare utförsäkrad. Debattörerna drar slutsatsen att Alexandra inte vill arbeta samt antyder att hon inte är intresserad av att få vård för sin sjukdom. De skriver dessutom att det inte framgår vilken diagnos Alexandra har (och här tolkar jag det som om de försöker få det att framstå som att Alexandra inte vill berätta om den).

Jag har läst de båda artiklarna om Alexandra. I den första artikeln beskrivs hennes sjukdom ganska ingående. Hur starka smärtor hon har, var i kroppen de är belägna och hur de begränsar hennes liv. Därför tas de inte upp i artikel nummer två, det kallas att upprepa sig och anses vara mindre bra i en artikelserie. Men Rivière och Axén har antagligen inte brytt sig om att läsa den första artikeln.

Om människor som Alexandra ska få vara sjukskrivna eller om de ska anses arbetsförmögna råder det delade meningar. Så måste det få vara, vi kan aldrig tycka precis likadant. Vissa tycker att man ska ta hänsyn till kringfaktorer i ett sjukskrivningsfall, andra att man inte ska göra det. Det är inte deras åsikter som jag belastar Rivière och Axén för.

Nej, jag tycker bara att det är väldigt osmakligt och osympatiskt av två politiker i så pass ledande positioner att kritisera en enskild medborgare på detta sätt. Generellt ska politiker vara öppna med vad de tycker, men jag tycker man överskrider en gräns när man kommenterar enskilda fall på detta sätt. Politiker ska uttrycka sig generellt, de kan tala om "sjuka" eller "sjukskrivna", inte om Gustav Andersson med ryggskott eller Hanna Svensson som är deprimerad.

Visst kan man säga att om Alexandra har skrivit debattartiklar måste hon förvänta sig mothugg, och det är givetvis sant. Men som politiker bör man en kort sekund eller två reflektera över den makt man har i sin ställning. Den ska inte missbrukas. Jag hade inte reagerat lika starkt på om Rivière eller Axén skrivit debattartikeln i egenskap av privatpersoner, men de skriver under med namn och titel. Detta öppnar upp för en obehaglig utveckling där regerande politiker öppet kan kritisera och ifrågasätta enskilda medborgare, och den utvecklingen skulle jag inte uppskatta.

4 kommentarer:

Emma-Lou sa...

Varför säger inte Alexandra vad hon är för sjuk? Man kan ju inte låta en sjukskrivning gå igenom om man inte har papper på vad personen är för typ av sjuk. Vad är det för DIAGNOS alltså.

Håller med om att Moderaterna (inte alliansen!) var rätt vassa i och med deras uttalande mot en enskild individ. MEN, Alexandra valde själv att först medvara i en artikel emot och nu fick hon ett öppet svar. Hade Moderaterna valt att inte bemöta artikeln, hade det blivit ett jäkla liv om det istället.

"I bakhuvudet på henne surrar tanken att ”jag inte skulle ha behövt åka dit alls, om min grundtrygghet inte hade rubbats”."

Jag vet inte varför Alexandra fick en remiss till psykriatrin, men hennes uttalande får mig att känna att hon inte ens vill försöka bli frisk...?

Jag vet som sagt inte hur Alexandra lever sitt liv eller vad hon är för sjuk. Men dessa frågor och tankar ploppade upp direkt när jag läste artikeln...inget illa ment mot någon part (är inte heller moderat).

Lena sa...

Varför är det ingen som tänker på barnen? De tvingas leva med en mamma som inte orkar ta hand om dem på bästa sätt och som inte kan vara en positiv förebild för dem. Alexandra som varit sjuk så många år och inte orkar arbeta borde befrias från den tunga bördan att uppfostra och ta hand om tre barn. Det är ju ofta betydligt jobbigare än att sitta på ett kontor om dagarna. Hoppas Soc snart flyttar barnen till ett fosterhem, så att de kan få växa upp i en bra miljö med vuxna som orkar ta hand om dem.

Anne sa...

Hon berättade om sin sjukdom mer ingående i den första artikeln i serien. Hittade den via länk på Aftonbladets sida när jag läste artikeln som den aktuella debattartikeln är ett svar på.

Jag måste anta att hon har en diagnos eftersom hon varit sjukskriven. Försäkringskassan skulle så klart aldrig ha sjukskrivit henne från början utan ett läkarintyg.

Jag tror inte att det hade blivit något "liv" om moderaterna inte bemött denna artikel specifikt. De hade kunnat sköta det så mycket snyggare, de hade kunnat skriva en mer generellt hållen artikel där de för fram samma politiska poänger (och så har de också gjort ett flertal gånger).

Jag vet ingenting om exakt varför Alexandra fått en remiss till psykiatrin, men jag tolkade spontant hennes artikel som att det besöket inte hade att göra med det hon ursprungligen var sjukskriven för. Hon talar om "ytterligare en diagnos".

Anne sa...

Lena: Jag hoppas din kommentar är kraftigt ironisk.