torsdag 21 januari 2010

Onödigast på länge

Förra veckan när jag var på registrering på skolan fick jag ett papper med användarnamn och ett provisoriskt lösenord till skolans datasystem. Jag har fått ett sånt vid varje terminsstart men aldrig brytt mig om det eftersom jag inte haft någon anledning att kunna logga in där. Mina lärare har varit så härligt "gammeldags" att de gett oss papperskompendier med all information om uppgifter och dylikt vid kursstart och jag har aldrig behövt sätta foten i en datasal.

Alltså planerade jag även den här gången att skita i pappret, sätta in det i skolpärmen under övrigt och sedan göra mitt bästa för att glömma bort det. Men ack, det gick inte den här gången. Vid mailkontakt med en av mina lärare framkom det att hon bjudit in mig till det virtuella klassrummet i Fronter där jag kunde hitta all information om allting som rör kursen.

Så långt så gott. Problemet var bara att när jag försökte logga in från hemdatorn fungerade det inte. Jag ringde till IT-support och de kunde berätta att jag måste logga in på en dator på skolan första gången. Det kunde de väl ha skrivit på lappen?!

Det här var för en vecka sedan. Först idag har jag haft tid att åka till Östra gymnasiet (45 minuter enkel väg med buss). Glad i hågen troppade jag in i datasalen, övertygad om att det här (om man bortser från resan) skulle bli en snabb affär.

Lösenordet jag fått fungerade givetvis inte. Jag fick tag i en person som såg ut som om han jobbade på stället och han hänvisade mig till receptionen en trappa upp. Receptionistdamen slängde ett öga på mitt lösenord och skrattade och sade "jag förstår att det här lösenordet inte fungerade, det är inte ett lösenord, det är ett datum eller ett personnummer eller någon sånt". Hon fixade ett nytt lösenord. Jag gick ner igen, loggade in, allt fungerade. Perfekt. Nu skulle det här lösenordet bara bytas.

Jag letade igenom allt på skrivbordet, jag sökte, jag gick in på inställningar för det ena och det andra, men måste till slut erkänna mig besegrad. Jag kunde inte klura ut var i datorn detta lösenord kunde tänkas kunna bytas. Något nedslagen tog jag kontakt med personalen igen. Det visade sig att man ska trycka ctrl+alt+delete. Så kommer det upp en ruta där bland annat alternativet "ändra lösenord" fanns.

Är det bara jag som tycker det var det mest ologiska någonsin? Vem tänkte ut det och med vilken hjärna? "Jag tycker det vore en strålande idé om man för att byta lösenord ska trycka ned de tangenter man normalt använder när datorn jävlas med en så till den milda grad att ingenting händer oavsett vad man trycker på, musjäveln har fastnat och man bara vill stänga av eländet på något vis. Och sen skriver vi inte det på lappen utan eleverna får räkna ut det själva".

Den som kom på det måste dessutom ha ett horn i sidan till den stackars damen i receptionen som garanterat får hjälpa folk att hitta rätt knappar hela dagen lång.

Sen fick jag vänta i tjugofem minuter på bussen. Sammanlagt var jag borta i tre timmar. Kändes oerhört onödigt.

2 kommentarer:

Ewa sa...

Låter som precis samma system som Högskolan i Jönköping använder. Fungerar väldigt bra när man är på skolan jämt och mer eller mindre bor i datasalen. Då lär man sig allt det där automatiskt så att säga. Jag kommer ihåg att vissa som jobbade mycket hemifrån klagade på det där med lösenordsbytena, men de var få och fick som vanligt inget gehör.

Marilene sa...

Men du har i alla fall fått mig att skratta högt idag :-D