tisdag 3 juni 2008

President Obama?

Det sägs i medier idag att Obama i princip har vunnit demokraternas val till presidentkandidat. Clinton förväntas erkänna sig besegrad under kvällen. Spännande!
Det är så mycket spel och taktik i det amerikanska valet, det är nästan som att följa en riktigt bra tv-serie. Nu sägs det att anledningen till att Clinton hittills vägrat erkänna sig basegrad har att göra med att hon vill ha ett bra läge för förhandlingar med Obama om vicepresidentposten.

En "Obama/Clinton-ticket" är nog en våt dröm för många demokrater. Frågan är hur det skulle påverka det "riktiga" valet? Skulle det vara en för- eller nackdel för demokraterna i slaget mot McCain?
Jag tror att det kan vara både och. Att Clinton och Obama slår ihop sina påsar kan visa på att demokraterna är enade, men samtidigt kan McCain peka på det faktum att deras strid blev så bitter att de skulle ha svårt att komma överens i styrandet av landet.
Å andra sidan, om Obama väljer en annan person till vicepresidentkandidat kan McCain peka på att demokraterna var delade mellan två kandidater och att Obama bara har stöd av halva sitt parti.

Egentligen tror jag personligen att Clinton och Obama skulle fungera bra som parhästar om de kan lägga alla hårda ord och fula knep bakom sig, eftersom de egentligen har en ganska lika syn rent politiskt. Och om Clinton inte blir vald som vicepresidentkandidat hoppas jag att hon ger sitt helhjärtade stöd till Obama för att minska möjligheten för McCain att peka på sprickor inom det demokratiska partiet.

Det viktiga måste ju trots allt vara att få en demokratisk president. För mig personligen har det egentligen aldrig spelat någon större roll om Clinton eller Obama vinner. En är kvinna och en är svart, vem som än vinner bryter igenom glastaket. Det skulle visa på att USA är redo att bortse från sina fördomar och låta bäste man (eller kvinna) vinna.

"Clinton ger upp"
AP: Obama har vunnit
Obama blickar redan mot McCain
"USA är inte redo för en kvinnlig president"
Detta visste du inte om Barack Obama
De kan avgöra kampen
Sista striden
Howard Dean gör Obama till vinnare
Partiföreträdare: "Hillary ger upp"
Clinton har en god förhandlingsposition
Demokraternas avgörande nära
Clinton öppen för post som vicepresident
Barack Obama
Hillary Clinton

3 kommentarer:

Anonym sa...

Å andra sidan har ju vicepresidenten knappt någon makt alls.

Fördomar ja, jag tror många svenskar har massor av fördomar mot republikaner. Pressen här i Sverige är ju synnerligen partisk för demokraterna (minns en känd P1-reporter som blev avstängd).
Dessutom lider nog McCain av fördomar mot att han är "gammal".
Adenauer var f.ö. äldre än McCain när han tog över kanslerposten i Tyskland. :-)

www.exlibris.nu

Anne sa...

Jag tror säkert att vi har fördomar mot republikaner i Sverige. Dock skulle jag nog inte säga att jag själv är mer lagd åt demokraternas håll på grund av fördomar eftersom jag lägger värde i att sätta mig in i vad de verkligen vill (även inrikespolitiskt sett) och jag tycker helt enkelt inte om den republikanska politiken.

För övrigt tror jag inte det är lika kontroversiellt med en gammal president som en svart eller en kvinnlig sådan, öven om det kanske ligger något i vad du säger.

Anonym sa...

Det har slagit slint i huvudet på demokraterna. USA komme aldrig att få en svart president - kanske om hundra år.

En kvinlig president kunde varit möjlig, om hon inte hetat Clinton.
Löftet vigda par ger varann är ju att älska varann i nöd och lust.
Vi vet ju att Hillary sket i Bills sexnöd.

En svart som president och en vit kvinna som underdånig vicepresident inser väl alla att detta är omöjligt i USA.

Vi får hoppas att världen och jorden klarar av fyra år till med en republikansk cowboy som president. Tyvärr är vi Svenskar på tok för och onödigt beroende av vad USA har för sig.