onsdag 23 april 2008

Heja sjuksköterskor!

Jag hoppas verkligen att sjuksköterskorna får upp sina löner efter den här strejken. Som jag skrivit tidigare får de i nuläget mycket dålig valuta för sin långa utbildning. Nu kräver de 1.700 per år i två år, vilket visserligen kan tyckas högt.
Men utgångsläget är verkligen uselt. Många nyutexaminerade sjuksköterskor får inte ens över 20.000 i ingångslön. Medellönen ligger på 23.300 (vill du veta mer om lönenivåer och statistik, läs här).

En annan aspekt på det hela belyses av Hell-man: ett framgångsrikt avtal för sjuksköterskorna kan sprida ringar på vattnet så andra yrkesgrupper med löner oproportionella till sin utbildning uppmärksammas.

Ur ett personligt perspektiv som (blivande) undersköterska hoppas jag på att sjuksköterskorna får högre löner för att inte agera bromskloss för våra löner utan kanske i stället dra med sig dem. Idag är det inte särskilt stor skillnad på uskor och syrror, vilket i sig är skandal. Och hur motiverar man för chefen att man som uska vill ha lika hög lön som en nyutexad syrra?

Nej, jag säger heja sjuksköterskor! Stå på er, ni gör ett livsviktigt arbete och ska ha betalt för det också!

Läs mer om vårdstrejken:
Strejk från och med måndag
Tusentals stödde sjuksköterskorna
Så drabbas du av strejken
Konflikten stoppad på blodcentral
Starten på storstrejken - en strategisk miss
Växande uppror bland sjuksköterskor
De tjänar - som flera sjuksköterskor
Vi stöder er strejk
Pröva vården, arbetsgivare - sen behövs ingen strejk

Inga kommentarer: