fredag 25 april 2008

Vårdval Sverige oavsett om vi vill eller inte

Läser Mats Engströms ledare i Aftonbladet om utredningen kring "vårdval Sverige". Utredningen föreslår att alla landsting ska tvingas införa Stockholms system.
Suck och stön. Jag som hoppades att vi skulle slippa. Jag hade en naiv tro om att det där var något de där tokiga, högervridna 08-orna skulle pyssla med. Att de skulle nöja sig när de själva fick det och låta bli att pracka det på resten av landet. Men icke.

Mats Engström varnar för effekterna vårdval Sverige skulle kunna få för vårdcentraler i inlandets glesbygd. Jag kan bara hålla med. Utredaren Toivo Heinsoos kommentar
"Valet att bosätta sig i sådana områden styrs förmodligen av andra kvaliteter än ett brett serviceutbud" bottnar i okunskap och förakt för befolkningen i inlandet. Hur ser Heinsoo egentligen på denne? Som ett gäng gröna vågare som flyttat till landet för att få meditera i fred och odla ekologiska morötter, som ändå inte går till vårdcentralen för att de tror mer på healing och alternativmedicin?

Jag kan tala om för Toivo Heinsoo att vårdcentralerna är mycket viktiga för glesbygdsbefolkningen. För det första har den befolkningsgruppen ganska hög medelålder, och är alltså vårdkrävande. För dem är vårdcentraler mycket viktiga. Allianspartierna har ju ofta ondgjort sig över fastighetsskatten som tvingar äldre från hus och hem i fina områden i storstäderna. Det kanske skulle vara på sin plats att stå upp för äldre i glesbygden också.

Ett av de stora problemen i glesbygden är att unga människor flyr den. De får inga jobb och flyttar i stället för att stanna och bilda familj på orten. Tror herr Heinsoo att unga människor blir mer benägna att stanna kvar om det inte finns någon fungerande MVC eller BVC på orten?
Jag kan tala om för herr Heinsoo att glesbygdsmänniskor inte är annorlunda än stadsmänniskor när det gäller att vilja ha bra vård i sin närhet. Att påstå något annat är både inskränkt och korkat.

Vilken glesbygd vill utredningen - och i förlängningen regeringen - ha? En levande eller en avfolkad? Sådan här politik leder till det senare, det är säkert som Amen i kyrkan. Om centerpartiet samtycker till utredningens förslag blir det ytterligare ett svek mot partiets glesbygdsväljare.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är väl jättebra att vårdcentralerna finns där de behövs mest, som det blir med vårdval. Det du försvarar är ett system som helt uppenbart inte fungerar.

Sossarna vill gärna ge sken av att sjukvården i sverige är bra, men där tror jag inte att befolkningen i t ex säffle och kristinehamn håller med. Deras vårdcentraler lades ner av sossarna som sitter i värmlands landsting ungefär samtidigt som Mona Sahlin stod och gapade om nedläggningen av en vårdcentral i Tensta. Det är väl skillnad på folk och folk antar jag?
Så jag undrar varför du så gärna vill ha kvar skiten? Inte kan det vara pga god tillgänglighet/service.

//Värmänning