torsdag 20 mars 2008

Alla borde betala tv-licens

Läser här att man nu även ska kunna komma att betala tv-licens om man ser tv i sin mobiltelefon. Denna förändring rör alla dem som inte har någon tv, dator, video eller videokamera hemma, utan bara ser på tv i sin mobil.
Det är inte särskilt många, har jag en känsla av.
Ändå kan man utläsa av reaktionerna på artikeln att folk blivit oerhört upprörda över det här nya förslaget. Över 80% tycker att man inte ska betala licens för mobiltittande och blogginläggen svämmar över av inlägg med rubriken "lägg ner Radiotjänst" och "lägg ner public service".

Först och främst. Om det är några ungdomar som tycker det här är ett jätteproblem eftersom en stor del av ert studiebidrag kommer att gå till licenspengar kan jag lugnande säga att så länge era föräldrar betalar licens behöver ni inte betala extra för att ni kollar ett klipp med Björn Gustafsson då och då. Detta gäller förstås även alla andra som redan betalar licensen.

Dem som det här förslaget skulle drabba skulle vara alla dem som i dagsläget fuskar och inte betalar någon tv-licens. Eftersom radiotjänst alltid får veta om man köper eller hyr en licenspliktig apparat skulle alla mobilköpare åka dit med en gång.

För i ärlighetens namn, är det inte löjligt att konsumenten själv ska anmäla tv-innehav? Hur många är det som inte har tv idag? Eller dator med tv-kort? Eller video med kanalväljare? Några laestadianer i Tornedalen och några fattiga studenter som inte sparat ihop till en ännu?
Kan man inte utgå ifrån att alla har tv och att man i stället ska anmäla om man inte har det? Och sluta prata om tv-innehav som grund för tv-licens, för det handlar inte om själva tv-apparaten, det handlar om Public service.

Public service har många kritiker. Det kan verka tungstyrt och byråkratiskt. Men det fyller trots allt en viktig roll, menar jag. SVT och dess dotterkanaler visar barnprogram helt fria från reklamavbrott. De visar väldigt många olika samhällsprogram som behövs för att medborgarna ska kunna hålla sig informerade (ett måste i en demokrati), allt från riksdagsdebatter och agenda till debatt, uppdrag granskning, plus och rakt på med K-G Bergström (jag älskar K-G Bergström).

De visar nyheter på andra språk, de visar program om fin- och fulkultur. De visar program om den senaste vetenskapen, osponsrad av företag som vill visa upp sina nya produkter. De köper in kvalitetsserier från utlandet. De visar olympiska spelen och fotbolls-VM och andra liknande evenemang som folk skulle bli jättesura om de inte kunde se för att de behövde det och det kanalpaketet från den och den digital-tv-leverantören.

SVT visar faktiskt en massa bra program. Jag tyckte inte så för tio år sedan, men jag tycker det nu när jag blivit lite äldre, lite klokare och lite mer intresserad av min omvärld. Visst kommer det alltid finnas människor som inte uppskattar att informeras, som säger "jag är inte intresserad av politik, för jag tycker inte att politiken påverkar mig", men jag hoppas att de är få.

Många av de här programmen skulle inte dra speciellt mycket annonspengar i en reklamkanal. Ta en titt på reklamkanalernas utbud och fundera över om det är det och endast det vi vill se? Folk klagar på reklam mitt i filmen och alla dokusåpor, men om vi avskaffar public service är det det som väntar.

Public service ska ge objektiv information. Som det står på SVT:s hemsida
: "Tanken bakom begreppet public service är att alla medborgare i ett demokratiskt land ska få tillgång till opartisk och mångsidig information inom en mängd olika områden."
Det här är som sagt jätteviktigt i en demokrati. Och därför ska inte public service vara ett offer för en regering som genom kontroll över dess budget kan påverka dess resurser, som det skulle vara om tv-licensen betalades via skatten. Då skulle en regering genom sin riksdagsmajoritet kunna kapa ner den oberoende televisionen så att de inte längre når ut med sin information till medborgarna, och det skulle vara synnerligen olyckligt.

Jag håller som sagt med om att det nuvarande licenssystemet är gammalt och fungerar illa i dagens samhälle, men en ändring måste ske på ett sätt som garanterar att SVT även i fortsättningen kan stå för fri television.

1 kommentar:

Adrian sa...

Hej Anne,

hoppas allt är bra! Jag lläste just ditt inlägg om TV-licensen och hoppas att du skulle ha intresse av Radiotjänsts nya lansering.  Åsikterna om public service är många och därför lanserar Radiotjänst idag ett åsiktsorg. Dit bjuder vi helt enkelt in folk att diskutera med andra om Public Service och annat närbesläktat. Det vore roligt om du och dina besökare på bloggen ville delta i diskussionen. Vi hoppas och tror att både du och läsarna skulle ha utbyte av det!

Du hittar till åsiktstorget här: http://asiktstorget.radiotjanst.se/

Hör gärna av dig till mig om du har några frågor så återkommer jag så snart som möjligt med fler detaljer.

Med vänlig hälsning,
Adrian