tisdag 13 maj 2008

Bra rutet, Åsa Petersen!

Åsa Petersen skriver i dagens Aftonbladet en mycket bra ledare om Sverigedemokraterna. Hon skriver precis allt jag tänkt men inte lyckats få ner på pränt.

Jag tycker faktiskt det är skrämmande att en främlingsfientligt parti nu även håller på att bli rumsrent i vårt land. Ute i Europa, javisst, där är de ju lite tokiga, men här? Nä, va? Men nu håller det på att hända. Sverigedemokraterna fick nyligen över 4% i en opinionsmätning. Sannolikheten att de ska ta sig in i riksdagen ökar.

Personligen blir jag tokig när folk som samtidigt som de talar om att förintelsen aldrig får upprepas (fast det har ju skett många folkmord sedan dess) talar om islam och muslimer i samma ordalag som man talade om judar och judendom på 30-talet. Jag ska faktiskt sticka ut hakan nu, och säga att Muhammedteckningarna påminner mig om "karikatyrer" av judar med stinna börsar och stora näsor som man kunde se på den tiden (och ja, jag tycker vi ska ha yttrandefrihet, jag tycker bara bilderna i sig var synnerligen smaklösa).

Främlingsfientlighet är främlingsfientlighet är främlingsfientlighet. Det finns inte grupper som det "går bra" att vara rasistisk mot. Man kan ogilla individers dumheter och deras galna tolkningar av religiösa skrifter, men man kan inte dra flera miljoner över en kam.
Jag skulle aldrig kunna bli muslim, för jag kan inte instämma i deras kvinnosyn, men jag tycker ändå att det står folk som vill det fritt att vara muslimer. Vill de ha slöja så låt dem. Ingen ska tvingas att ha slöja men ingen ska heller förhindras. Ingen ska tillåtas skada någon i religionens namn men ingen ska heller förutsättas vilja göra det på grund av deras religion.

Jag vill inte förhindras att ha min klädstil, jag vill inte förhindras att tatuera eller pierca mig, eller ha håret på ett visst sätt. Jag bär inget kors, men om jag ville det för att visa var min tro ligger skulle jag vilja vara fri att göra det. Jag vill inte heller förhindra någon annan. Jag respekterar dem, och jag kräver i gengäld att de respekterar mig. Är det inte det som är det fina med att leva i en demokrati?

4 kommentarer:

Nikolaj, Malmö (sd-väljare) sa...

På vilket sätt menar du att Sverigedemokraterna är främlingsfientliga?

Anne sa...

Jag förutsätter att du är ironisk, bäste Nikolaj.

Roger Svensson sa...

Varför skulle Sverige, till skillnad mot våra nordiska grannländer och i princip alla västeuropeiska länder, inte få in ett invandringskritiskt parti i riksdagen? Eftersom vi har en så succéartad invandringspolitik eller vadå?

Undersökningar visar att ~50% av befolkning tycker att det är ett "bra förslag ta emot färre flyktingar" mot ~25% som tycker att det är ett dåligt förslag. Dessutom tycker ~80% att "Invandrarpolitiken bör hjälpa flyktingar och invandrare att anpassa sig till svensk kultur och tradition" och inte bevara sin nationella kultur från hemlandet, dvs. assimilation framför ”mångkultur”: Länk

Varför skulle denna stora andel av befolkningen inte ha ett parti i riksdagen som framför deras åsikter? Vad är det för demokrati du vill ha egentligen?

Anne sa...

Bäste Roger. Angående assimilering vs. mångkultur, se på USA och Kanada. USA har valt att satsa på assimilering och där är "rasfrågan" i högsta grad ett problem. Kanada däremot går "mångkulturvägen" och har inte samma problem.
Självklart kan man inte jämföra länder rakt av men det är en fingervisning.

Dessutom hävdar jag att flyktingproblematiken egentligen bottnar i att den är dåligt skött, inte på att det "kommer för många" flyktingar.

Jag vill leva i en demokrati där alla respekteras oavsett etnisk härkomst, där alla är lika inför lagen. Det vill inte sd.