söndag 18 maj 2008

Löjligt att förneka klimatförändringarna

I dag skriver 56 forskare, debattörer, författare och journalister en debattartikel i Aftonbladet om hur de anser att vi i Sverige kan förbättra vår miljöpolitik. Självklart finns det de som kommenterar artikeln med det sedvanliga "och så kommer de med sina haranger om jordens undergång, blablabla".

Jag förvånas varje gång över att det finns dem som orkar påstå att det inte finns några problem med klimatförändringar i världen, ja i alla fall inte i Sverige, för här skulle det bara bli trevligt om det blev lite varmare och då spelar det ingen roll vad som händer i resten av världen. Vissa människor verkar inte förstå att Sverige faktiskt sitter ihop med resten av jorden och att det som händer den även påverkar oss.

Jag undrar i mitt stilla sinne om inte de här människorna har en hel del gemensamt med dem som in i det sista hävdade att jorden är platt. Bevisen börjar ju onekligen att hopa sig. Att vi hade en värmeperiod i Sverige för hundra år sedan spelar ingen roll, globalt är trenden tydlig (se gärna mitt inlägg om detta och kolla in länkarna till SMHI).

Det är inte heller ett bra argument att säga att det inte spelar någon roll vad vi i Sverige gör, för vi är ett så litet land, och vilken skillnad kan vi göra? Nja, det är klart att det inte gör så väldigt stor skillnad, men trots allt är de flesta länder inte särskilt stora. Klyschan "tänk om alla skulle tänka så" passar faktiskt ovanligt bra just nu. Om ingen gör någonting för att de tror att andra ska göra det i stället blir det inte särskilt mycket gjort.

Nej, vi får faktiskt sluta tänka att andra ska lösa problemet åt oss. Vi är skyldiga att göra det vi kan. Ja, det kommer att kosta en del pengar och en del ansträngningar, men vad är alternativet? Upp med huvudet ur sanden och ta ut tummen. NU.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Snälla. Ta reda på fakta. Läs http://www.moderna-myter.se/ eller http://www.theclimatescam.se/. Finns flera. Vilka bevis finns? Att temperaturen steg med 0,6 grader under 1900 talet? Temperaturen har inte stigit sedan 1998, snarare tvärt om. Kolla NASAs globala temperatur eller andras.

Anne sa...

Du får så klart tro på Per Welander om du vill, det kan jag inte förhindra dig. Men läs gärna här först: http://biologyandpolitics.blogspot.com/2008/01/klimatfrnekare-som-ljuger.html
Personligen föredrar jag att tro på majoriteten av forskarna i världen, i stället för ett par stycken som trollar med statistik. Det är så man brukar göra i vetenskapens värld.

Anne sa...

Här är hela adressen, den kom inte med ovan:

http://biologyandpolitics.blogspot.
com/2008/01/klimatfrnekare-som-ljuger
.html

Anne sa...

Nog är det dessutom väldigt märkligt att "vetenskapsmannen" per welander som anger Stockholms universitet och KTH som sina arbetsplatser inte dyker upp när man söker på hans namn på deras sidor?

Gubben sa...

Kan ingen få stopp på alla dessa tokerier? Gör något som får EFFEKT på koldioxidutsläppen istället för arr jaga mygg i den här lilla ankdammen vi kallar Sverige...

Anne sa...

Och tänk att det var precis det jag föreslog.
Tyvärr är det inte så lätt att göra något så länge det finns tillräckligt många som menar att problemet inte är något just de kan göra något åt.

Anonym sa...

Är ni totalt ovetande. Vilka experter består Ippc aV?
Ett gäng lobbyister, politiskt styrda, för att förvränga hjärnorna på folk. Och tydligen har man lyckats. Otroligt

Anne sa...

Tydligen är miljöpolitik något av det mest provocerande man kan skriva om, med tanke på reaktionerna.
Om IPCC (som inte forskar själva utan sammanställer forskning) är politiskt styrda lobbyister, vad är deras motståndare då?