torsdag 22 maj 2008

Förbud eller inte?

Idag föreslår en debattör i Aftonbladet att det ska införas ett förbud mot att fotografera barn "i offentlig miljö". Han berättar om en obehaglig upplevelse i en lekpark där hans dotter pekade ut en man som skulle ha tagit bilder på henne.

Jag kan förstå artikelförfattarens upprördhet, jag hade också reagerat om det var en "ful gubbe" som satt på en lekplats och fotograferade mitt barn utan att fråga. Däremot tycker jag att han gjorde fel som försökte ta mannens kamera med våld, något som slutade med handgemäng. Han hade inga bevis och är inte polis, då kan han inte heller ta sig friheten att beslagta mannens kamera.

Hur obehagligt det än är att tänka på att folk kanske fotograferar mitt barn någonstans, så kan jag inte hålla med om att det skulle vara bättre om det var olagligt.
För det första måste man skilja på att ta en bild och att publicera en bild, t.ex. på internet. Man får INTE publicera bilder på vare sig barn eller vuxna på internet utan deras tillåtelse, om jag har tolkat PUL (personuppgiftslagen) rätt. Läs mer om den här om du är intresserad.
Däremot är det idag tillåtet att fotografera i princip vad man vill i offentlig miljö. Men man får alltså inte lägga upp bilderna på internet hur som helst.

Jag ser ett flertal problem med att fotografering av barn i offentlig miljö skulle förbjudas. Det första är personligt: jag skulle inte kunna fotografera mina barn tillsammans med andra barn. Jag skulle inte få ta bilder när min dotter leker med sina vänner i lekparken, när hon åker karusell på Gröna Lund, ja, bilder i alla miljöer där jag inte kan förhindra att andra barn kommer med på bild skulle jag få avstå från att fotografera. Det skulle definitivt göra familjealbumet tråkigare.

Det hör till god ton att fråga innan man fotograferar någon, i ett barns fall att man frågar föräldrarna. Vissa som kommenterat debattartikeln tycker att det ska vara tillåtet att fotgrafera om man frågar först. Men hur ska jag kunna fråga alla föräldrar på Grönan om det är okej att jag fotar när deras barn åker karusell tillsammans med min dotter?

Jag tror att de flesta inte har några problem med att jag råkar få med deras barn på bild på karusellen, det är de "fula gubbarna" man vill åt, det är de som upplevs som ett hot. Men ett förbud måste gälla alla. Hur ska gränsen annars dras? Vem ska avgöra vem som är en ful gubbe? Ska det bara vara förbjudet att fotografera barn om man är över fyrtio? Pedofiler kan även vara killar i tjugoårsåldern, så det fungerar inte. Hur ska man dra gränsen för när en fotografering är "fel"? En lagtext måste vara tydlig, här gäller "tillåtet" eller "förbjudet", det finns inga medelvägar.

Man måste faktiskt ta ett ansvar som förälder och som barnomsorgspersonal att hålla barn under uppsikt, att lära dem hur man gör om det kommer någon och erbjuder dem godis om de följer med. Man kan dessutom klä på sina barn om man upplever det som obehagligt att någon skulle kunna ta bilder på dem nakna, till exempel på badstranden.

Nej, lägg krutet på att PUL efterlevs i stället, stärk eventuellt skyddet för barn i den lagen, men förhindra inte mig att ta bilder på min dotter och hennes kompisar i offentlig miljö. För övrigt var det just en bild på Engla (ett barn) som ledde till att hennes mördare åkte fast.

1 kommentar:

Fotograf sa...

" Man får INTE publicera bilder på vare sig barn eller vuxna på internet utan deras tillåtelse, om jag har tolkat PUL (personuppgiftslagen) rätt"

Det hade varit rätt om det varit för två år sedan. I dagsläget är det ok att publicera allt som inte är reklam eller kränkande.