torsdag 15 maj 2008

Djurens och vårens kulturfyra

Denna vecka är kulturfyran inspirerad av våren och kossor på grönbete. Här är mina svar på de kluriga frågorna:

1. Kor på grönbete, som en bild av människor. Vilket djur i litteraturen, konsten, eller filmen har gett dig mest eller tycker du är en bra bild av något?
Det finns några stycken, de flesta härrörande från min barndom. Björnar som Rasmus Nalle eller Bamse. Men min favorit, trots min avsky för amerikansk kulturimperialism, är trots allt Kalle Anka, som en bild av den vanliga, felande människan. Kalle blir arg, rasande, svartsjuk, Kalle fuskar, Kalle är fattig, Kalle lyckas inte få förhållandet med Kajsa att funka, Kalle är klantig, han svär, han misslyckas. Igen och igen och igen. Men han mister trots detta aldrig sin obotliga optimism. Han försöker en gång till.
Kalle är på sätt och vis min förebild. Och mycket roligare än präktige Musse Pigg, som tydligen är mycket populärare i USA. Vilket får mig att gilla Kalle ännu mer.

2. Villket är ditt favoritdjur?
Jag tycker om många djur, av olika anledningar. Katter, hundar, pingviner, elefanter, delfiner. Men hästar tycker jag är speciella. Jag tror att fascinationen till viss del kommer ur hur ett så stort och starkt djur kan tillåta människan att sitta på dess rygg och gå dit denna människa vill. Är hästar dumma eller har de ingått ett flera tusen år långt avtal med människan om samarbete?

3. Tycker du om kor förresten? För många år sedan tror jag Kurt Olsson hade en intervjuserie där han alltid ställde den frågan till sina gäster.
Jag tycker kor är lite trista, men de har hög mysfaktor. När jag tänker mig en idyll finns alltid en kohage med betande kor med på ett hörn. De har snälla ögon och verkar varma och vänliga, om än lite småkorkade. Annat är det med tjuren. Hu!

4. Krumsprång för våren. Vad är våren för dig?
Våren är nog faktiskt min favoritårstid. Jag älskar ljudet av porlande bäckar och takdropp. Det finns inget ljuvligare än nyutsprungna musöron på björkar (jag har inte pollenallergi). Jag känner hopp och lust på våren. Då har jag allt det härliga framför mig, det är en tid att starta med saker och ting. Jag är som gladast då.

1 kommentar:

kulturbloggen sa...

Om du vill, så finns det nu en ny Kulturfyra:
http://kulturbloggen.com/?p=3658
vänligen
RS