söndag 18 maj 2008

Oönskad comeback

Det här måste vara årets minst efterlängtade comeback. Dr. Alban och Haddaway (han med one-hit-wondern What is love) har gjort en låt tillsammans. Verket går under namnet I love the 90's.
De har väl hört talas om Henrik Schyfferts succé med sin nittiotalsshow och tänker sig att de kan haka på trenden. Problemet är bara att de till skillnad från Schyffert inte har någon distans till sagda nittiotal.
Låten sägs låta precis som låtar lät för femton år sedan, som om någon skulle vilja höra datorprogrammerade discobeats med loopad sång idag. Men man ska väl aldrig underskatta det svenska folkets dåliga smak...

4 kommentarer:

Kiropraktor Göteborg sa...

Wow! Lever dom gubbarna? Ska bli spännande att se vad för gojja de kommer släppa.
Jaja, den som väntar får höra...

Anonym sa...

Tja, skillnaden mellan 90-talets datorprogrammerade klubbmusik och de datorprogrammerade låtarna man hittar på dagens hitlistor, skulle väl vara att de tidigare oftast hade någon form av melodi, istället för det intetsägande skräpet alla kommersiella radiokanaler spelar idag.

Max Martin & Co verkar dock ha slut på looparna nuförtiden, och gör istället om gammal skåpmat som folk sedan tror är nytt.
Skulle väl vara ok om nyversionerna vore bättre än originalen, vilket aldrig tycks vara fallet...

Och att kvaliteten på sången har dykt fatalt har väl inte undgått någon. Idag är det mest en fråga om vem som sjunger minst falskt, och inte nödvändigtvis rent.
Kolla in skräckexemplet Idol tex.
Det låter som fan, men han/hon är så söt, därför är det ju bra...herregud.

För övrigt används Cubase och datorer precis lika mycket idag som då. Det är bara att besöka en normal studio för att se att det är ett faktum.
Möjligtvis att kompressorer är ett viktigare verktyg idag då, med tanke på falsksången.

Anne sa...

Jag är medveten om detta, bäste Anonym, min man är ljudtekniker. Dock brukar åtminstone de band han har att göra med spela in "riktiga" trummor som sedan "trackas" med till exempel Drumkit from hell eller dylikt. (Vet du ej vad detta är finns det säkert på wiki).
Det är sant att det finns mycket skit nu också, jag lyssnar inte speciellt mycket på listmusik men det har ju inte undgått mig.
Men jag tror fortfarande att "I love the 90's" är en riktig skitlåt.

I miss the 90's sa...

Jag hade ingen aning att denna comeback skulle leda till så stora diskussioner. Det finns många där ute som saknar euromusiken från 90-talet. Mycket handlar givetvis om nostalgi också då det var en tid då vi 70-talister var unga, dansgolven var fulla och begreppet "Stureplan" hade inte riktigt ännu börjat förknippas med brats och stekare av media. Det fanns oerhört många artister/grupper som levererade låt efter låt men kvalitén var sisådär. Dr Alban var dock en av dem som höll sig kvar länge och hade även framgångar utomlands, bl a i Tyskland.

Frågan är ju bara hur många som kommer att tala om dagens musik om 20 år?