torsdag 15 maj 2008

Idag uppmärksammar bloggare mänskliga rättigheter

Idag är det 15/5, den dag Bloggers unite uppmanar bloggare världen över att blogga om mänskliga rättigheter för att uppmärksamma problemet med bristen på sådana runt omkring i världen.
Särskild uppmärksamhet riktas mot dessa tre exempel:
- Kinas fängsling av journalister och privatpersoner vars enda brott är att säga sin mening. Läs mer här.
- USA:s fängsling av personer i Guantanamo bay, som inte berättigas krigsfångars rättigheter, torteras och förvägras en rättslig prövning i en vanlig domstol. Läs mer här.
- Den humanitära krisen i Darfur. Hundratusentals har dött och två och en halv miljon är på flykt. Läs mer här.

Personligen har jag spenderat tid med att läsa om Darfur. Det är nog den minst exponerade av de tre, och definitivt den jag visste minst om. Konflikten är så mångfacetterad. Sudan, liksom de flesta afrikanska stater är hem för ett flertal etniska grupper och konflikten har rasistiska undertoner mellan främst araber och afrikaner.
Båda grupperna är muslimer men den afrikanska delen är emot landets sharia-lagar. Dessutom är det en konflikt mellan regeringen som står på den arabiska sidan och de afrikanska rebellerna.

Andra stater runt omkring har valt sida, etniska minoriteter vill ha mer inflytande. Ryssland säljer vapen till landet och Kina importerar olja därifrån vilket låser FN:s säkerhetsråd och hindrar dem från att agera.
Hjälporganisationer har utsatts för attacker vilket har lett till att flera av dem har lämnat konflikten.

Civilbefolkningen har drivits på flykt när regeringsstyrkor och regeringslojal milis har bombat och plundrat byar. Livet i flyktingläger är inte bättre; flyktingarna måste gå ut ur lägret för att hämta ved, med risk för att som man dödas och som kvinna våldtas.

Mer om Darfur:
Wikipedia - Darfurkonflikten

Vill du engagera dig mer, ta kontakt med:
Amnesty i Sverige

Inga kommentarer: