söndag 25 maj 2008

Miljöpartiets väg mot regeringen

Precis som jag utlovade igår blir det inga nöjesnyheter i dag. I stället tänker jag skriva ner mina funderingar kring miljöpartiets kongress och deras kommande ställning i en rödgrön koalition.

Miljöpartiet håller på att förnya sig, på ett för mig förnuftigt sätt. Jag har i och för sig varit en anhängare av idén om medborgarlön, men samtidigt är jag så mycket realist att jag inser att det förslaget aldrig kommer att gå igenom, oavsett vilken regering som sitter. Det är en vacker vision men skulle aldrig bli mer än så.
Det nya förslaget där emot, att slå samman arbetslöshet- och sjukförsäkringen, kan faktiskt gå igenom om det utformas på ett bra sätt. Att folk hamnar mellan stolarna mellan dessa två försäkringar är ett problem som även Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tagit upp.
I mina ögon är det bättre att driva ett något sämre förslag som kan gå igenom än ett bättre som förblir ogenomfört.

Beslutet om att ta bort kravet på utträde ur EU är också förnuftigt. Även om jag själv anser att EU är en trögstyrd organisation som tvingar oss att ändra vår politik på alla möjliga sätt och vis så inser jag också att det är svårt att hoppas på att Sverige någonsin skulle få för sig att gå ur.
Själva det faktum att Miljöpartiet måste slopa kravet för att få vara med i en regering skyller jag helt och hållet på Moderaterna med bihangspartier. Det är deras standardargument mot en rödgrön regering: "hur ska sossarna kunna hålla ihop en regering med två partier som vill gå ur EU?". Jag tror faktiskt inte det skulle vara ett problem.

Självklart önskar jag att Miljöpartiet ska få komma med i regeringen 2010, men jag förstår också att sossarna fortfarande kommer att vara i majoritet. Och hur det går för små partier och deras hjärtefrågor kan vi se på Alliansens regeringsmakt (host*kärnkraften*host).

Hur som helst tycker jag det är av godo att Miljöpartiet framstår som mindre "flummigt". Jag gillade i och för sig flummet, jag är glad att medborgarlön kommer att stå kvar som en vision i partiprogrammet, men samtidigt vill jag att partiet ska få reell makt, jag vill se dem i regering med socialdemokraterna. För att det ska bli verklighet får de inte vara en belastning, de ska inte vara något Mona Sahlin måste bortförklara i en debatt med Fredrik Rheinfeldt. Det ska inte vara "lätt" att kritisera Miljöpartiet.

Grön kongress följde språkrör
"Regeringen bedriver klappjakt på sjuka"
Mp redo för rödgrön regering
"Vi håller på att tappa det gröna"

1 kommentar:

jyttelisa sa...

Kære datter.

Uden at komme for meget ind på det politiske vil jeg bare sige at du ved at jeg respekterer dig både som den person du er og for de livsværdier du står for.Så vil jeg bare sige at når vi kommer HJEM til NORRLAND så vil jeg fortsætte at kæmpe for de politiske værdier der værner om familjen og dens ret til en ordentlig tilværelse set ud fra hver enkelt families behov og ønsker,men med en eko/humanistisk udgangsplatform.Det sidste tror jeg nok du ved hvad jeg mener. Nemlig at vi som mennesker på jorden skal bryde os om andre end os selv og derfor har et ansvar for at passe godt på jorden og vores medmennesker.Jeg ved godt at det lyder patetisk, men det er i bund og grund sådan jeg har det med livet.Men det har du jo også.Du har stor empati for andre og kan føre dine meninger frem på en måde så budskabet ikke mistolkes.Dybest set vil du jo retfærdighed lige som jeg og du gør din demokratiske pligt og sætter dit kryds på dit parti.Det er hvad jeg synes alle samfundsborgere bør gøre og så stå inde for det valg man har gjort med fuld respekt for at andre ikke tænker som en selv.Jeg var jo engang engageret i centeren hvilket jeg havde utrolig stor glæde af. Mine år i fuldmægtige i Pajala og centerens distriktsstyrelse lærte mig så meget om politikens spilleregler hvilket jeg stadig har stor glæde af. Altså----fortsæt din debatglæde og giv dig selv et klap på skulderen for du ER enestående som person.Jeg elsker dig.

Din mor.